Welcome Guest. Sign in or Signup

15 Answers

Hol lehet tiszta szeszt kapni?

Asked by: 5664 views
Ital

Lehet sokfelé találkozni különféle finomnak igérkező likör-receptekkel, de mindegyikhez kell 97-98 fokos tiszta szesz. Hol lehet ilyet legálisan kapni?

15 Answers 1. Anita on May 17, 2012

  Állítólag gyógyszertárban. Én szoktam helyettesíteni vodkával is és úgy is jó.
  Milyen reciid vannak ?

  0 Votes Thumb up 0 Votes Thumb down 0 Votes 2. Balu on May 17, 2012

  ja, a gyógyszertárban. decire mérik, és nem olcsóér’. legutóbb 2 éve vettem, és kb 350-450 közötti árra emlékezem.

  0 Votes Thumb up 0 Votes Thumb down 0 Votes 3. cimbi on May 17, 2012

  96 fokos a legtisztább. Az annál töményebb már kocsonyás. De a 60-70 fokos is teljesen jó likőröknek. Egy időben jugóból azt hozott mindenki, s lehetett is kapni a lengyelpiacokon. Ma már nem hiszem.
  Azért néha felbukkan hipermarketekben.

  0 Votes Thumb up 0 Votes Thumb down 0 Votes 4. tutuka on May 17, 2012

  A 96% alkohol az, amit még lepárlással elő lehet állítani, az ennél töményebbet valami vízelvonó vegyszerrel csinálják, de egyáltalán nem kocsonyás (laborban használunk ilyet). Viszont a 96%-nál töményebb jóval drágább is.

  Szvsz is konyhai használatra tökéletesen jó valami ízetlen tömény szesz (vodka pl.), csak a koncentrációkat át kell számolni (ha valamibe kellene fél liter 96%-os alkohol és fél liter egyéb folyadék (víz), akkor mondjuk 50%-os vodkából (csak példának mondom, fogalmam sincs a vodka pontos alkoholtartalmáról) kell cirka 1 liter. Folyadék meg úgyis kell bele, mert már az 50-60%-os italt is húzós dolog meginni.

  Volt itt a topicon pár hete a Baileys házi receptje: kipróbáltam, s bátran ajánlhatom a kommersz whiskeyt tejszínes-tojásos likőrökbe.
  A mindenféle kéz alatt/piacon szerzett alkoholokkal meg legyetek óvatosak! (metilalkohol szennyeződést ízre nem érezni, a hatása viszont iszonyú…)
  Kellemes kutyulgatást!

  0 Votes Thumb up 0 Votes Thumb down 0 Votes 5. Petike on May 17, 2012

  Hát azért nem kocsonyás, de van egy kis mellékíze, mert az már valami vegyi úton készül:-))) De nem feltűnő, szóval azért szoktak laborból ilyen célra “megszöktetni” belőle: pl. mentás vagy citromos koktéloknak kiváló. Meg neszpálinka célra is alkalmas (hátamon a házam túristázásnál közel sem mindegy mennyi vizet cipel az ember a pálinkával)

  Régebben lehetett almavodkát kapni, az valami 70%-os és eléggé tiszta szesz volt (és relatíven nagyon olcsó) – aztán lehet, hogy most is van, én mostanában nem kerestem. De szerintem is tökéletesen megfelelnek az ízesítetlen vodkák minden “tiszta szesz” felhasználásra – úgyis meg kell higítani.

  0 Votes Thumb up 0 Votes Thumb down 0 Votes 6. jozsef on May 17, 2012

  Köszi a segitséget, megoldottam almapálinkával, remélem finom lesz.

  0 Votes Thumb up 0 Votes Thumb down 0 Votes 7. cimbi on May 17, 2012

  Még életemben nem láttam 96%-osnál töményebb szeszt, valahol hallottam, hogy kocsonyás. Akkor ez hülyeség volt.

  Pedig olyan jópofának tűnt, hogy az ember megeszik egy kis kocka pálinkát.

  0 Votes Thumb up 0 Votes Thumb down 0 Votes 8. Balu on May 17, 2012

  Talán tréfás kedvében volt aki mondta:-)
  De miért ne lehetne egy kocka pályinkát enni? Normál hűtő mélyhűtőjében is csinálhatsz belőle jégkockát:-)))

  0 Votes Thumb up 0 Votes Thumb down 0 Votes 9. cimbi on May 17, 2012

  én úgy tudom, az alkohol nemigen fagy meg a ker.forg-ban kapható mélyhűtőkben….

  mindegy, szép álom még így is… :)))

  0 Votes Thumb up 0 Votes Thumb down 0 Votes 10. VLaci on May 17, 2012

  Hi,

  a 100%-os szesz (Alcohol aethilicus absulusum :) ugyanolyan folyadek, mint a 96-os.
  Desztillacioval csak 96%-ig tomenyitheto az alkojol, mert ennel a koncentracional van az un. azeotropos pontja.
  Tomenyebbet (100%) benzolos desztillacioval allitanak elo (a benzol-EtOH-viz tercier azeotropot kepez), ezert ne hasznaljatok 100%-os alkoholt, mert mindig maradnak benne benzolnyomok.

  A laborban hasznalt alkohol szintetikus (foldgazbol: metan->acetilen->etilen->EtOH), ital celjara csak az erjesztessel eloallitott alkoholt szabad (az MSZ szerint) hasznalni.

  Finomszeszt szerintem a BuSzesz-nel lehet venni (ld. telefonkonyv), de tenyleg jol potolhato olcsobb vodkaval – esetleg aktiv szenen atszurve.

  0 Votes Thumb up 0 Votes Thumb down 0 Votes 11. Petike on May 17, 2012

  nagyon fontoljátok meg, amit VLaci irt! A különböző és teljesen megbízhatatlan forrásból származó szeszekben esetleg előforduló metanol meg a benzol egyáltalán nem játék.
  Szerencsére tudtommal a lelőhelyeiket jelentő “lengyelpiacok” valmelyest visszaszorultak.
  A patikákban meg Buszesznél kapható szeszek pedig potenciális tütüforrásként igen magasa adótartalommal terheltek :(

  0 Votes Thumb up 0 Votes Thumb down 0 Votes 12. jozsef on May 17, 2012

  Én tini koromban ittam 96%-os tisztaszeszt, egy barátom be akart rúgni, biztos szerelmi bánata volt, és elhívott inni. azt hittem, beülünk valami sörözőbe, de nem. bementünk egy gyógyszertárba, vett egy fél literes tisztaszeszt, és úgy jártuk a kocsmákat. én sört ittam, ő meg azt hiszem szódát kért vagy üdítőt, a sarokba vonultunk és felhajtott az üvegből. Egyszer én is megkóstoltam, de csak az utcán. be kell vallanom, nem sok különbséget éreztem a 40%-os vodka és a 96%-os tisztaszesz között. Erősebb volt, persze, de nem éreztem úgy, hogy meggyulladna a lehelletem. Ma már nem lehet ezt patikában kapni, vagy csak felírva vagy mi..meg azon az érdekes áron, amit itt valki írt.

  0 Votes Thumb up 0 Votes Thumb down 0 Votes 13. VLaci on May 17, 2012

  Régebben árultak a gyógyszertárban 96%-ost is, de állítólag úniós, más források szerint meg vpop-s baromságok miatt már csak 70%-os van. Pedig “ipari célokra” (tisztítás) azt szoktakm használni. Hozzá lehet valahol jutni a 96%-os alkoholhoz?

  Annó láttam élelmiszerboltban is, de az még az átkosban. Boltba kapható aromát lehetett vele és víz segítségével felhigítani szeszesitallá.

  0 Votes Thumb up 0 Votes Thumb down 0 Votes 14. Petike on May 17, 2012

  Bp., József krt.65.
  Vegyszerbolt. Nem olcsó, tavaly valami 6000 / liter volt. Én ugyan propanolért voltam éppen, de egy másik vevő épp ezt akart venni. Szóval ott kell érdeklődni. Talán “Azúr Vegyszerbolt”

  0 Votes Thumb up 0 Votes Thumb down 0 Votes 15. lemon on May 17, 2012

  Patikákban van, de állítólag csak 0,5 dl-t adhatnak egy embernek egy nap. Egy hónap alatt össze lehet szedni 1 litert! ;-)

  0 Votes Thumb up 0 Votes Thumb down 0 Votes


Answer Question